Utgiven i Forum nr 2019-03

Stat och kyrka: den öppna mjukvarans evangelium

av Kaj Arnö Forum 2019-03, sida 11, 04.04.2019

Jag har bytt jobb. Från första februari har jag har skrivit på som vd för MariaDB Foundation, en stiftelse med drygt tio anställda, efter att tidigare ha jobbat i ledningen för MariaDB Corporation, ett bolag med drygt tvåhundra anställda. Chefredaktören undrade huruvida jag samlat på mig några mer allmänna insikter ”från mina senaste strapatser vid MariaDB Foundation”.

Visst har jag det, men insikterna är än så länge kommersiella eller på sin höjd industripolitiska. Om jag en vacker månad ska komma till de allmänpolitiska insikterna, måste jag först förklara lite vad arbetet går ut på.

Några basfakta: MariaDB Server är en kraftigt växande Open Source-databas, som ursprungligen bygger på MySQL Server anno 2009. MySQL ägs och kontrolleras av Oracle, som saknar ett intresse att göra MySQL till ett alternativ till Oracles egen, marknadsledande databas. MariaDB belastas inte av sådana begränsningar. Tvärtom har senaste version, MariaDB 10.3, byggt in PL/SQL och annan Oracle-funktionalitet. MariaDB Corporation är Finlands näst mest finansierade startup, med finlandssvenska Open Ocean Capital som såddinvesterare, med finska statens Tesi (Finlands Industriinvestering) som en tidig storinvesterare, med en åttasiffrig kapitalinjektion av Europeiska Investeringsbanken, och med Intel Capital samt Alibaba som största investerare.

Kontinentalplattorna rör på sig. Ytterligare basfakta: Som varumärke ligger MySQL fortsättningsvis före MariaDB. På databasernas rankingskala (db-engines.com/en/ranking) ligger Oracle etta och MySQL tvåa, medan MariaDB under 2018 klättrade från plats 17 till plats 13 och nu ligger 12:a. På heta pionjärområden har MariaDB redan kört om MySQL. En stolthet är den ledande Linux-distributionen Debian, som regelbundet mäter populariteten hos sina olika delar: I november körde MariaDB om MySQL som mest använda databas. Kollar man Wikipedia-rankingen för de första två månaderna 2019, lästes artikeln om MySQL drygt tre gånger oftare än den om MariaDB. Fast den siffran gällde alla språk totalt. På tyska, kinesiska och japanska leder MySQL med under 2x, och på koreanska lästes MariaDB-artikeln 32 % oftare än den om MySQL.

Insikt ett blir att databasmarknaden rör sig långsamt, men den rör sig. Det finns ett stort tryck på marknaden att rannsaka det verkliga behovet att köra med Oracle. Tidigare hette det att endast nya system utvecklas med MySQL – vilket ledde till höga marknadsandelar inom typ telekom, webbaserade appar och i molnet. Nu på MariaDB-tiden har denna vedertagna sanning kullkastats, och speciellt finanssektorn migrerar befintliga tillämpningar från Oracle till MariaDB, uttryckligen för att lätta på kostnadstrycket.

Asiens, öppenhetens och komplexitetens roll. Insikt två blir att Asien är hett. USA och EU var störst också för MySQL, men Asien spelade nära noll roll för kommersialiseringen. Nu reser jag lika mycket till Kina som till USA.

Insikt tre gäller värdet av öppenhet. Både MySQL och MariaDB har samma licens, GPLv2. Men MariaDB Foundation garanterar källkodens öppenhet, och verkar framgångsrikt för att i MariaDB Server bygga in egenskaper utvecklade av andra än MariaDB Corporation. Och här talar vi om bidrag av företag såsom IBM, Microsoft, Google, Facebook, Alibaba och Tencent. Under 2018 fick MariaDB Server fler kontributioner än MySQL Server fått under hela sin livstid. Det bästa måttet på detta är antalet emottagna pull requestar på Github, världens ledande webbhotell för lagring av öppen källkod. Där leder MariaDB med 1 009 mot 247, alltså med en faktor på över fyra. Inte att undra på att MySQL:s stjärna dalar och MariaDB:s stiger.

Och där kommer vi till uppdelningen i stat och kyrka. Stiftelsen MariaDB Foundation predikar öppenhet, sprider användningen av MariaDB, tar emot utvidgningar, befrämjar samarbetet mellan utvecklare och användare. Allt ideellt, finansierat av sponsorer. Bolaget MariaDB Corporation säljer tjänster och produkter till betalande kunder, vidareutvecklar både MariaDB Server och kringliggande produkter som inte alla är GPL-licenserade (en upphovsrättslicens för fri programvara). Allt i kommersiellt syfte.

Insikt fyra blir komplexiteten. Det är ganska strapatsrikt att förklara varför det finns både Foundation och Corporation. Knappast någon annan kör med en sådan modell.

Men det gör inte nödvändigtvis arbetet svårare, utan mest annorlunda. Jag ser fram emot ytterligare insikter under året. Det krävs både diplomati och strategiskt tänkande för att navigera rätt mellan molnleverantörer, asiatiska internetjättar och storbanker. Åtminstone har MariaDB vind i seglen, för vår Wikipedia-artikel har de senaste två månaderna lästs 92 000 gånger, vilket är betydligt mer än de 33 000 gånger DB2-artikeln lästs. Fotnot: IBM DB2 är Alla Relationsdatabasers Moder, och var marknadsledaren före Oracle – och rankar ännu 6:a på rankinglistan där vi är 12:a.

Insikt fem: Strapatserna är uthärdliga.

Utgiven i Forum nr 2019-03

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."